Zoeken

Ruim 250.000 Marokkanen wonen illegaal in Spanje

19 februari 2019 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

In Spanje wonen momenteel ongeveer een miljoen Marokkanen, waarvan 250.000 illegaal. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Spaans statistiekenbureau voor het jaar 2018.

Het merendeel werd illegaal na het verstrijken van hun verblijfsvergunning. Door de economische crisis van 2008 lukte het veel Marokkanen niet om hun verblijfsvergunning te vernieuwen omdat ze hun baan hadden verloren. Anderen kwamen illegaal aan in het land na de Middellandse Zee te hebben overgestoken.

Volgens persagentschap EFE gaan 180.000 Marokkaanse kinderen of kinderen met Marokkaanse roots naar school in Spanje. Sinds het jaar 2000 vroegen tevens 200.000 Marokkanen de Spaanse nationaliteit aan.

Ondanks het groot aantal Marokkanen in Spanje blijven ze slecht vertegenwoordigd, in tegenstelling tot andere Europese landen zoals Frankrijk en België, waar het niet ongebruikelijk is om Kamerleden, ministers of burgemeesters met Marokkaanse roots te vinden. Volgens EFE komt dat doordat de emigratie van Marokkanen naar Spanje heel recent is.

Bladna.nl