Zoeken

Marokkanen eisen "uitroeiing" autobewakers

8 mei 2022 - 12:20 - Marokko

©

In Fez en in heel Marokko zijn veel internetgebruikers boos over het gedrag van sommige autobeveiligers en eisen de afschaffing van hun activiteit. Deskundigen pleiten daarentegen voor de invoering van een verordening en strikte regelgeving.

Niet-naleving van toelatingen, ongepast gedrag tegenover klanten, te hoge prijzen, agressie, recente moord op een jongeman in Fez door een parkeerwachter.... Het gedrag van sommige bewakers laat veel te wensen over. Veel internetgebruikers hebben er genoeg van en roepen op tot de definitieve uitroeiing van het fenomeen "gele vesten", door op Facebook en Twitter campagnes te lanceren zoals "Boycott-moul-gilet" of "Noud Arri AlaKtafek" (ironisch: "Stroop je mouwen op en zoek een baan").

Lees ook: Fez verbiedt parkeerbewakers

Experts zijn er echter niet voor om autobewakers voorgoed uit te bannen. Zij achten een strikte controle van de sector, waar nu absolute anarchie heerst, noodzakelijk. "Het beheer van parkings en garages wordt geregeld door de organieke wet 113-14 op de gemeenten, waarvan artikel 83 duidelijk de prerogatieven van de gemeenten op dit gebied bepaalt", verklaarde Jalal Hakimi, advocaat in Casablanca, aan Le Matin. Volgens dit artikel "creëert en beheert de gemeente de openbare diensten en voorzieningen die nodig zijn voor het verlenen van plaatselijke diensten op het gebied van openbaar vervoer, met inbegrip van vloeibare en vaste sanitaire voorzieningen en het parkeren van voertuigen," voegde hij eraan toe.

Volgens deskundigen moet rekening worden gehouden met de wildgroei van valse autowachters. "Terwijl sommigen legaal werken met vergunningen of gedelegeerde beheerscontracten die door gemeenten of stadsbesturen met bedrijven zijn ondertekend, hebben anderen geen vergunning", bevestigt Saïd El Mouhtadi, algemeen coördinator van de beroepsverenigingen van autobeveiligers in Casablanca. In plaats van een eventuele definitieve afschaffing van de "gele vesten" moet volgens hem worden opgetreden tegen degenen die niet bevoegd zijn om dit beroep uit te oefenen en die dagelijks burgers blijven lastigvallen.

Lees ook: Geweldig: parkeerbewaker in Tetouan is auteur 7 boeken in 4 talen (video)

Om dit moeilijke probleem op te lossen, stellen de deskundigen voor verordeningen in te voeren met duidelijke en strikte teksten. Zij roepen de plaatselijke autoriteiten op inspiratie te ontlenen aan de ervaring van landen als Egypte, die dit soort problemen eerder dan Marokko hebben aangepakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team