Zoeken

Marokkanen vrezen ergste tijdens Eid ul-Adha

8 juli 2022 - 09:40 - Marokko

©

Een aantal dagen voor de viering van Eid ul-Adha, registreert Marokko steeds meer overlijdens ten gevolge van Covid-19. Marokkanen vrezen een verslechtering van de epidemiologische situatie met de viering van het Offerfeest op zondag.

De epidemiologische piek in Marokko wordt deze week verwacht en lijkt ook echt te zijn bereikt met het overlijden van 11 mensen op dinsdag. Tegenover de grote ongerustheid onder Marokkanen, roepen deskundigen op tot kalmte. Volgens hen is het aantal sterfgevallen heel normaal. Het is een gevolg van het grote aantal patiënten dat wordt opgenomen op de reanimatie- en intensive care-afdelingen, zegt professor Said Moutawakil, lid van het wetenschappelijk comité voor de bestrijding van Covid-19, in een verklaring aan Hespress.

Lees ook: Omikron-besmettingen nemen opnieuw toe in Marokko

"Het aantal sterfgevallen en het aantal dagelijkse besmettingen ligt in vergelijking met vorige golven van de epidemie, zo’n 80% lager," voegt hij eraan toe. "Het percentage heropnames op de spoedeisende hulp bedraagt niet meer dan 3,5%, dus dat is normaal". Volgens Moutawakil zullen de komende dagen waarschijnlijk moeilijk worden met een toename van het aantal besmettingen en sterfgevallen. Maar dit is niet enkel het geval in Marokko, ook een aantal Europese landen heeft hiermee te maken.

Lees ook: Stijging Covid-19 in Marokko: deskundigen pleiten voor 3ᵉ vaccindosis

De mensen die dinsdag overleden waren voornamelijk oudere patiënten die aan chronische ziekten leden. Said Moutawakil maakt van de gelegenheid gebruik om het belang van vaccinatie tegen het coronavirus en de naleving van barrièremaatregelen onder aandacht te brengen. Het is volgens hem niet langer nodig om beperkende maatregelen in te voeren, maar het blijft wel van belang om de basisregels te respecteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team