Zoeken

Marokkanen laten chocolade dit jaar staan

31 december 2020 - 13:20 - Economie

©

Traditiegetrouw kopen Marokkanen aan het einde van het jaar luxe chocolade. Voorgaande jaren was in deze periode een duidelijke piek te zien in de hoeveelheid chocolade dat werd verkocht. Met de gezondheidscrisis hebben veel Marokkanen deze luxe aankoop dit jaar van hun lijst geschrapt.

De meeste huishoudens en kleine ondernemers passeren dit jaar de schappen vol met chocola. Volgens een eigenaar van een chocoladewinkel in Casablanca heeft dit grote gevolgen voor cadeauwinkels en chocolatiers, meldt La Vie éco.
"De bestellingen zijn niet zoals de voorgaande jaren. We hebben contact opgenomen met ondernemingen die jaarlijks een bestelling doen. Maar ze hebben nog niet terug geantwoord op onze voorstellen."

Normaliter wordt er tussen november en januari veel chocola verkocht. Voor chocolatiers in Marokko is het zelfs zo dat ze voor tachtig procent van hun inkomsten van deze maanden afhankelijk zijn. Maar vooralsnog hebben de chocoladewinkels met de feestdagen weinig klanten ontvangen. "Veel mensen zien dit jaar af van chocolade. Veel mensen hebben hun baan verloren of hun salarissen zijn gehalveerd. Als resultaat is chocolade een luxe aankoop geworden waar mensen dit jaar van af zien," zegt de manager van de chocoladewinkel.

Het Marokkaanse chocolademerk Aiguebelle heeft twee maanden haar deuren moeten sluiten vanwege de coronacrisis. Nieuwe smaken zijn dit jaar nog uitgebracht met hulp van zes grote chocolademakers, vertelt directeur Mohamed Amine Berrada van het chocolademerk. Hij vertelt dat de merken beschikbaar zijn voor huishoudens en ondernemingen om als eindejaarscadeau te geven.

Marokko heeft als doel om per jaar 700 kilogram chocolade te verkopen. Gemiddeld kopen Marokkanen 1 kilo aan chocolade per jaar. In Tunesië ligt het gemiddelde hoger, namelijk 3 kilo en in Europese landen is dat gemiddeld tussen de 7 en 8 kilo per persoon.

Bladna.nl