Zoeken

Marokkaan Atiq Awtar al drie maanden vast op luchthaven Doha

19 juni 2020 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Atiq Awtar zit al drie maanden vast op de luchthaven van Doha in Qatar. Hij was in Kenia voor zijn werk toen hij werd verrast door het besluit van meerdere landen, waaronder Marokko, om hun grenzen en luchtruim te sluiten.

Doordat Atiq Awtar geen visum heeft voor Qatar is er geen ander oplossing voor hem dan in een hotel in de transitzone van de luchthaven te wachten. Zijn Italiaanse werkgever betaalt zijn verblijfkosten, die reeds 29.000 euro bereiken. De groep probeerde zelfs met een privé vliegtuig naar Marokko terug te vliegen, tevergeefs.

Atiq was op 24 februari naar Kenia vertrokken. Hij zou op 16 maart naar Marokko terugkeren. De jonge ingenieur moest in Kenia toezicht houden op de installatie van machines in een fabriek van zijn bedrijf.

Op 24 maart besloot Kenia ook zijn grenzen te sluiten. Atiq vond toen een plaats op de laatste repatriëringsvlucht naar Marokko met tussenstoppen in Doha en Istanboel. Maar alles verliep niet zoals verwacht. In Turkije kreeg hij samen met zijn medepassagiers te horen dat de grenzen ook gesloten waren. "De Turkse autoriteiten namen mijn paspoort en al die van Arabische passagiers in beslag. Enkel de Europeanen mochten het land verlaten...", zegt Atiq.

Na een nacht op de luchthaven van Istanboel werd de jongeman samen met een tiental andere passagiers naar Doha teruggestuurd, zonder visum... Zijn medepassagiers wisten in de daaropvolgende dagen naar hun respectievelijke landen terug te keren. Atiq niet. Marokko weigerde zijn repatriëring toe te laten. Atiq nam een kamer in een hotel in de transitzone. De situatie was extra moeilijk tijdens de Ramadan, toen alle winkels in de luchthaven gesloten waren. "Ik overleefde enkel op water en chocolade", aldus Atiq, die nog steeds op een repatriëring naar Marokko wacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team