Zoeken

Marokkanen Ceuta en Melilla mogen niet stemmen

14 juli 2011 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in Spanje wonen zullen binnenkort mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in hun gastland, maar niet in Ceuta en Melilla, daar de wederzijdse overeenkomst afgesloten met niet-EU-landen geen betrekking heeft op de twee enclaves vanwege hun status van autonome steden.

De adjunct van de Partido Popular (PP) en woordvoerder van de burgemeester van Ceuta, Guillermo Martinez, verklaarde hierover dat de deelname van Marokkanen aan de lokale verkiezingen van 2015 slecht zou zijn voor het politiek leven in de enclave.

Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek (INS) wonnen drieduizend Marokkanen in Ceuta. Hun deelname aan de verkiezingen zou betekenen dat ze twee van de 25 zetels in de kamer zouden kunnen winnen. Een mogelijkheid dat de Partido Popular afschrikt.

De wederkerigheidsovereenkomst dat binnenkort moet worden geratificeerd door het Spaans parlement, zal 500.000 Marokkanen in Spanje gevestigd, de mogelijkheid geven deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen in hun gastland.

De nieuwe Marokkaanse grondwet belooft ook de stemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen aan Spanjaarden die in Marokko gevestigd zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team