Zoeken

Marokkanen boos op Benjamin Netanyahu

29 december 2020 - 10:20 - Marokko

©

Terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een videoboodschap vertelde over zijn telefonisch gesprek met Koning Mohammed VI, liet hij een kaart zien van Marokko zonder de Marokkaanse Sahara. Dit zorgde voor veel boze reacties van Marokkanen. Ondertussen boden Israëlische hoge ambtenaren hun excuses hiervoor aan.

In de videoboodschap die op zijn Twitter-account werd gepost, zegt de premier zeer blij te zijn met het gesprek tussen de twee persoonlijkheden. "Een deel van het gesprek vond plaats in het Arabisch, dat ik niet zo goed beheers, daarna Hebreeuws en Frans, die de Marokkaanse Koning vloeiend spreekt, en tenslotte het Engels, dat ik spreek", zei de Israëlische premier. "Maar het belangrijkste in het gesprek was de warmte van de gevoelens", vervolgde hij.

Hoewel de verklaringen van Netanyahu niet controversieel waren, was het zien van een kaart van Marokko zonder de Marokkaanse Sahara wel irriterend voor veel Marokkanen. Op het internet kwamen er reacties vanuit verschillende hoeken. "Uw verschijning met een verdeelde kaart van het Koninkrijk Marokko is een provocatie voor het Marokkaanse volk en een gebrek aan respect voor de soeverein!", was de reactie van een gebruiker op Twitter. "Waarom is de kaart van Marokko in tweeën gedeeld?" Vraagt ​​een andere gebruiker.

Andere internetgebruikers deelden de volledige kaart van Marokko, zoals die door de Verenigde Staten werd overgenomen nadat de Amerikanen het Marokkaanse karakter van de Sahara hadden erkend. Ze riepen de Israëlische premier ook op om deze kaart te gebruiken. De nieuwe officiële kaart integreert de zuidelijke provincies.

Ondertussen boden hoge Israëlische functionarissen hun excuses aan. Hassan Kaiba, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, legde uit dat de controversiële kaart erg oud is. "Er was destijds geen nieuwe kaart beschikbaar die de lijn tussen Marokko en zijn Sahara niet omvatte. De Marokkaanse vlag die in de video naast premier Netanyahu verscheen, geeft de diepe vriendschap tussen Tel Aviv en Rabat aan", zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team