Zoeken

Netanyahu wil dat Koning Mohammed VI nog voor de verkiezingen naar Israël komt

30 januari 2021 - 12:00 - Marokko

©

Premier Benjamin Netanyahu zou graag willen dat het bezoek van Koning Mohammed VI aan Israël plaatsvindt vóór de volgende verkiezingen. Een politieke strategie die hem in staat moet stellen om Joodse kiezers van Marokkaanse afkomst voor zich te winnen.

Het kabinet van de Israëlische premier en de Nationale Veiligheidsraad bespreken samen met Marokkaanse functionarissen, de organisatie van het bezoek van Koning Mohammed VI aan Israël, van zodra de beperkende maatregelen met betrekking tot de coronavirus-pandemie zijn opgeheven, melden Israëlische media. De soeverein zou de hervatting van de onderhandelingen tussen de Palestijnen en de Israëli’s als voorwaarde hebben gesteld voor dit bezoek.

Volgens The Jerusalem Post probeert Benjamin Netanyahu van dit bezoek gebruik te maken om zijn populariteit onder kiezers van Marokkaanse afkomst te vergroten. Genoeg om een meerderheid te behalen bij de algemene verkiezingen die in maart zijn gepland. De krant Yedioth Ahronoth meldt dat de Likud-partij van plan is om het normalisatie-akkoord met Marokko naar voor te schuiven als centraal aspect van de verkiezingscampagne.

De Jerusalem Post meldt ook dat diplomatieke bronnen aangeven dat Koning Mohammed VI zich er ten zeerste van bewust is dat zijn bezoek aan Israël een bron van electoraal gewin zou kunnen zijn. Een hoge Israëlische functionaris vertelde aan de krant Yedioth Ahronoth dat er "onderhandelingen gaande zijn" met Marokko. "Ik hoor dat het kabinet van de premier en de Nationale Veiligheidsraad dit bezoek zouden willen, maar ik weet niet zeker of het nog mogelijk is om dit voor de verkiezingen te organiseren. De Koning kan ons echter verrassen en toch komen," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team