Zoeken

Veel Marokkanen annuleren bedevaart in Mekka

30 mei 2022 - 11:40 - Marokko

©

De deelname van Marokkanen aan de hadj van dit jaar zal gering zijn. Velen hebben besloten om hun reis naar Mekka af te zeggen. De reden voor deze annuleringen wordt uitgelegd door Mohamed Semlali, voorzitter van de Nationale Vereniging van Reisbureaus in Marokko.

Mohamed Semlali vertelt in een interview met Le360 dat reisbureaus veel annuleringen melden. Deze annuleringen zijn niet noodzakelijk het gevolg van de hogere prijzen dit jaar, maar veeleer omdat veel mensen hun spaargeld of het geld dat ze voor de hadj hadden voorzien, voor andere behoeften hebben moeten gebruikt.

"Ten eerste zijn de prijzen van vliegtickets bij alle luchtvaartmaatschappijen gestegen. Ze bereiken nu 14.500 dirham per persoon. Bij de hoge olieprijs komt nog de wisselkoers," verklaart Semlali. "Ook heeft Saoedi-Arabië de BTW verhoogd van 5% tot 15%, bovenop de gebruikelijke 5% plaatselijke belasting, zodat het in totaal 20% wordt. Dit zijn extra kosten die deze spirituele reis bijgevolg duurder maken," voegt de voorzitter van de Nationale Vereniging van Reisbureaus in Marokko eraan toe. Hij stelt ook dat het ministerie van Toerisme van reisorganisatoren en reisagenten verlangt dat ze "verbeterde" diensten verlenen als onderdeel van het bestek, wat ook de prijsverhoging verklaart. "Deze verbetering van onze dienstverlening zal minstens tussen de 2000 en 3000 dirham extra per pelgrim kosten."

Lees ook: Hadj 2022: prijs vastgesteld op 63.800 dirham

Over de prijzen van de aangeboden diensten zegt Mohamed Semlali dat de aanbiedingen variëren tussen 67-68.000 dirham voor de beschikbare sociale producten, wat een verschil is van bijna 4000 dirham met de kosten voor pelgrims (63.800 dirham) die door het ministerie van Habous en Islamitische Zaken zijn vastgesteld. Volgens hem is dit te verklaren door het verschil in prijzen van vliegtickets tussen de regelgevende instantie en de touroperators.

Lees ook: "Te veel selfies" in Mekka volgens Saoedische autoriteiten

"Als we een berekening maken, hebben de reisbureaus de prijzen die ze aanbieden niet verhoogd. Bovendien is hun winstmarge niet meer dan 2500 tot maximaal 3000 dirham per pelgrim. Onze vereniging heeft met alle reisbureaus afgesproken de formules tegen redelijke prijzen aan te bieden," concludeert Semlali.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team