Zoeken

Eid ul-Adha: massale komst Marokkaanse diaspora drijft prijzen op

1 juni 2022 - 16:40 - Marokko

©

Voor Eid ul-Adha kunnen Marokkanen een prijsstijging van offerdieren verwachten. Daar zijn verschillende redenen voor, één daarvan is de massale komst van de Marokkaanse diaspora dit jaar.

De prijzen voor schapen zullen dit jaar 20-30% hoger liggen dan tijdens vorige feesten. Volgens de Nationale Vereniging van Schapen- en Geitenhouders (ANOC), is dit vooral te wijten aan de droogte en de stijgende voedselprijzen, meldt Le Matin. De kwekers verzekeren dat er geen tekort aan aanbod zal zijn.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: veebestand geïdentificeerd

Een andere factor die de prijzen van schapen zal opdrijven is de verwachte komst van de Marokkaanse diaspora na bijna twee jaar afwezigheid door de crisis, zegt Abderrahmane Mejdoubi, voorzitter van de ANOC. Hij verzekert dat het aanbod grotendeels aan de vraag zal voldoen. Volgens officiële cijfers werden ter gelegenheid van Eid ul-Adha ongeveer 7,2 miljoen schapen en geiten geïnventariseerd.

Lees ook: Eid ul-Adha: registratie schapen en geiten begonnen

Farid Maâroufi, een boer uit de streek Chaouia, stelt dat verscheidene veefokkers hun kudden hebben verkleind wegens gebrek aan steun. "Sommigen hadden te veel schulden en moesten zelfs hun activiteiten stopzetten. In de huidige situatie hopen de kwekers alleen maar hun productiekosten te kunnen dekken. De huidige situatie bevoordeelt eerder de tussenhandelaars die hiervan profiteren om de prijzen op de markt op te drijven," aldus Maâroufi.

Bladna.nl