Zoeken

Marokko: vrouwen besteden 4 uur aan huishouden, mannen 5 minuten (rapport)

8 december 2022 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko besteden vrouwen 5 keer meer tijd aan de zorg voor hun kinderen dan mannen, aldus een rapport van de Hoge Commissie voor Planning (HCP) over de impact van de Covid-19 pandemie op de economische, sociale en psychologische situatie van Marokkaanse huishoudens.

Het HCP-rapport richt zich op drie hoofdpunten, namelijk de ontwikkeling van de sociale betrekkingen tussen mannen en vrouwen in termen van tijdsbesteding, de verdeling van huishoudelijke taken en de manier van werken.

Lees ook: Marokko: vrouw runt één huishouden op vijf

In Marokko besteden vrouwen op dit moment 5 keer meer tijd aan de zorg voor kinderen dan mannen. Gemiddeld wordt dagelijks 14 minuten besteed aan de zorg van kinderen, maar die tijd is ongelijk verdeeld tussen mannen (4 min) en vrouwen (24 min). De betrokkenheid van vrouwen bij de arbeidsmarkt vermindert die duur in vergelijking met huisvrouwen, respectievelijk 19 min tegen 31 min.

De zorg in het gezin voor kinderen onder de 15 jaar (fysiologische behoeften, verzorging, spel, enz.) is voor 72% een zorg van vrouwen en 53% van mannen. Huisvrouwen besteden meer tijd (77%) aan de zorg van kinderen dan werkende vrouwen (69%). Voor 83% van de ondervraagden is de gemiddelde tijd die aan kinderen wordt besteed vrijwel gelijk gebleven aan die van vóór de lockdown; 4,5% besteedt meer tijd en 7,6% minder tijd.

De gemiddelde dagelijkse tijd die aan huishoudelijk werk binnen en buitenshuis wordt besteed, bedraagt 2 uur 29 minuten voor mensen van 15 jaar en ouder, 2 uur 22 minuten voor stadsbewoners en 2 uur 44 minuten voor plattelandsbewoners. Vrouwen besteden 4 uur en 17 minuten aan huishoudelijk werk, tegenover 38 minuten voor mannen, en stadsvrouwen 4 uur en 4 minuten, tegenover 4 uur en 43 minuten voor plattelandsvrouwen.

Lees ook: Ook mannen kunnen huishouden in Marokko (video)

De gemiddelde tijd besteed aan huishoudelijk werk in huis (koken, afwassen, wassen, en andere) is 2 uur per dag (3 uur 51 minuten voor vrouwen en 5 minuten voor mannen). Afhankelijk van de sociale categorie van de vrouw bedraagt deze tijd 4 uur 36 minuten voor huisvrouwen tegenover 3 uur 17 minuten voor werkende vrouwen en 4 uur 45 minuten voor getrouwde vrouwen tegenover 2 uur 52 minuten voor alleenstaande vrouwen.

Bladna.nl