Zoeken

Marokkaanse voorzitter LGBT-vereniging in Spanje verdacht van verduistering

31 oktober 2023 - 16:00 - Wereld

©

De Spaanse organisatie Kif Kif, bekend van haar ondersteuning aan LGBTI-migranten, zit in zwaar weer na beschuldigingen van financiële fraude. Samir Bargachi, de Marokkaanse voorzitter van de organisatie, wordt verdacht van het verduisteren van aanzienlijke bedragen en is spoorloos.

Jesús Ortega, interim-voorzitter en penningmeester van Kif Kif, vertelde aan Infobae over de verontrustende ontdekking. "Op 25 juli kreeg ik van enkele medewerkers te horen dat onze financiën er slecht voor stonden. Toen ik Samir hierover telefonisch benaderde, beloofde hij het de volgende dag te bespreken waarop hij verdween." Na een bezoek aan de bank ontdekte Ortega een tekort van 2000 euro. Besluitend om verdere schade te voorkomen, sloot hij de rekening en trok de resterende 1800 euro terug. Juridisch advies werd ingewonnen bij Global-Law.

Lees ook: Spaanse zender onderzoekt ’drama’ Marokkaanse homo’s

De verdwijning van Samir Bargachi en zijn keuze om niet te reageren op communicatiepogingen leidden tot een intern onderzoek. "Wij schatten dat de verduistering mogelijk meer dan 200.000 euro bedraagt, opgebouwd over een lange periode", aldus Ortega. Het bestuur besloot Bargachi in augustus uit zijn functie te zetten om verschillende redenen, waaronder zijn afwezigheden op het werk en de vermeende verduistering van 208.580 euro sinds april 2021. Deze beslissing werd schriftelijk aan hem medegedeeld.

Lees ook: Samir Bargachi, Marokkaan en homo, vertelt

Bargachi is ook niet bereikbaar voor essentiële zaken zoals de toegang tot de sociale media-accounts van de organisatie. "We hebben de Mossos [Catalaanse politie] benaderd om deze accounts te sluiten. Blijkbaar blijft hij ook anderen oplichten, mogelijk heeft hij al 2000 euro buitgemaakt", aldus Ortega. De organisatie heeft besloten haar activiteiten te staken om financiële redenen. Ortega benadrukte de impact van dit besluit. "Kif Kif heeft psychologische ondersteuning en huisvesting geboden aan honderden LGBTI-migranten en vluchtelingen. De gevolgen hiervan zijn hartverscheurend."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team