Zoeken

Samir Bargachi, Marokkaan en homo, vertelt

19 maart 2012 - 10:02 - Marokko

©

Samir Bargachi, oprichter van de NGO Kifkif die de homorechten verdedigt, vertelt in een interview met El Pais hoe zijn familie reageerde op zijn homoseksualiteit.

Gevestigd in Spanje voor 12 jaar, zegt Samir Bargachi zijn homoseksualiteit pas laat te hebben begrepen. "Mijn homoseksualiteit aanvaarden was erg moeilijk. Ik kom uit een Marokkaans cultuur waarin seksualiteit niet besproken wordt. Toen ik het ontdekte wist ik niet wat er gebeurde, ik kon er zelfs geen naam op zetten. Het is pas later, in Spanje, waar ik met mijn gezin verhuisde in 2000, dat ik het snapte."

Na de onthulling van zijn homoseksualiteit, werd Samir afgewezen door enkele van zijn vrienden en familieleden. "Toen mijn familie het ontdekte, heeft mijn moeder het min of meer geaccepteerd, mijn zussen ook, maar mijn vader heeft er moeite mee. Ik heb geen contact meer met hem."

Gevraagd naar religie noemt Samir Bargachi zichzelf een "culturele moslims". "Ik ben een culturele moslim, het is de cultuur waarin ik ben opgegroeid. Maar ik praktiseer helemaal niet." Volgens hem is het ook niet de islam die homoseksualiteit verbiedt, maar moslimgeleerden. De Koran verbiedt verkrachting, vernedering, ... homoseksualiteit wordt niet besproken.

Vandaag de dag verbergt Samir nog steeds zijn homoseksualiteit voor een deel van zijn omgeving. Het zegt deze in twee groepen te verdelen, de Spaansen, op de hoogte van zijn homoseksualiteit dat zij aanvaarden, en de anderen, moslims zoals vrienden van zijn broers, buren van zijn ouders, ..., aan wie hij zijn seksuele geaardheid verbergt.

Samir Bargachi, initiatiefnemer van het tijdschrift "Mithly", gewijd aan homoseksuelen en illegaal verdeeld in Marokko sinds april 2010, zegt het dan ook heel moeilijk te hebben met het verzoenen van de verschillende facetten van zijn leven, namelijk "migrant, moslim en homo".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team