Zoeken

Europa op scherp na ontdekking vernietigende vlinder uit Marokko

14 december 2023 - 11:00 - Wereld

©

De Europese Commissie heeft bevestigd dat een zending granaatappels uit Marokko besmet is met de Afrikaanse fruitmot, een plaag die tot nu toe onbekend was in dit gebied en als vrij van deze dreiging werd beschouwd.

De Valenciaanse Landbouwersvereniging (AVA-ASAJA) in Spanje heeft haar bezorgdheid geuit over deze bedreiging, met de nadruk op het potentieel gevaar voor de Europese landbouw. De organisatie heeft opgeroepen tot een onmiddellijk onderzoek door de Europese Unie om de omvang van de dreiging te beoordelen en maatregelen te overwegen om de verspreiding van deze plaag in Europa te voorkomen.

Lees ook: Parasiet ontdekt in Marokkaanse granaatappels in Spanje

De parasiet, die gevaarlijk is voor verschillende producten zoals citrusvruchten, steenvruchten en zelfs wijngaarden, zou kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van de landbouwproductie als het zich in Europa verspreidt. Zijn impact is niet te verwaarlozen: een geschatte afname van 25% van de citrusproductie.

Lees ook: Algerijnse dadels kankerverwekkend? Marokkaanse federatie voor consumentenrechten reageert

De omvang van de dreiging wordt geïllustreerd door zijn aanwezigheid en snelle uitbreiding in Afrika, waar hij al meerdere landen heeft getroffen. De voorzitter van de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, heeft gewaarschuwd voor het vermogen van de plaag om zich snel te verspreiden, gezien het hoge risico voor de vele importen van fruit en groenten vanuit Marokko naar de Europese Unie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team