Zoeken

Raadkamer buigt zich over beschuldigden aanslagen in Zaventem en Maalbeek

9 december 2020 - 16:20 - Wereld

©

In totaal buigt de raadkamer in Brussel zich sinds maandag over 13 verdachten in het dossier van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. De raadkamer moet beslissen welke verdachten terecht zullen staan en of ze voor het hof van assisen of een correctionele rechtbank moeten verschijnen. Mohamed Abrini, alias ’de man met het hoedje’, is één van de personen die wordt berecht.

Met tot dertien beschuldigden en 900 betrokken partijen begint een lang en complex proces. Het federaal parket wil acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd. Het gerechtelijk onderzoek nam iets meer dan drie jaar in beslag en werd eind juni 2019 afgerond. Het federaal parket had vervolgens nog zeven maanden nodig om zijn eindvordering op te stellen en duidelijk te maken wie het wilde vervolgen en voor welke feiten.

Het AD schrijft dat Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui en Mohamed Abrini op die noodlottige 22 maart in 2016 per taxi aankomen in Zaventem. Om 07.58 uur ontploffen er bommen in de vertrekhal. Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui hebben zichzelf opgeblazen. Mohamed Abrini daarentegen blaast zichzelf niet op en zet het op een lopen. Enkele weken later wordt hij gearresteerd in het Belgische Anderlecht.

Abrini deed zich na zijn aanhouding eerst voor als een meeloper die zelf geen greintje sympathie had voor Daesh, tot hij geconfronteerd werd met een tekening die hij maanden voor de eerste aanslag naar zijn neef stuurde. Daarop staan twee bergen getekend onder een zon. In de lucht is ’Voor Allah’ geschreven en op een van de bergen staat een vlag van Daesh. De tekening zat bij een brief waarin hij zijn neef opdroeg een goede moslim te zijn en op de envelop stond een fictieve afzender vermeld: ’Abou Hamza - Rue du Shâm n°19 - 1618 Dawlat ul Islam’, wat zich laat vertalen als: Syrië-straat in de Islamitische Staat. Of dat alles toch niet betekende dat hij toen, nog voor zijn reis naar Syrië, al een aanhanger was van Daesh, wilden de agenten weten. "Ja, als je wilt", bekende hij kortaf.

De zittingen van de raadkamer zullen 10 dagen duren. Daarna wordt de zaak in beraad genomen en tegen eind januari zou er een uitspraak zijn. Als de raadkamer beslist om de verdachten door te verwijzen naar het hof van assisen, komt de zaak daarna nog voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Die neemt de definitieve beslissing. Het proces zou ten vroegste eind volgend jaar kunnen starten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team