Zoeken

Vermoedelijk overleden Lotfi Aoumeur toch berecht in België

12 december 2020 - 14:20 - Wereld

©

De correctionele rechtbank van Luik heeft de behandeling van de zaak van terreurverdachte Lotfi Aoumeur uit Verviers, uitgesteld tot 23 april. Hij was bekend bij de gerechtelijke autoriteiten in ons land door zijn bedreigingen aan het adres van Frankrijk en België in februari 2015. Hij kwam ook in beeld in een video van Daesh waarin de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel werden opgeëist.

Lotfi Aoumeur werd geïdentificeerd als één van de vier terroristen die een zelfmoordaanslag pleegden op 9 augustus 2016 in Irak. De daders lieten hun explosievengordel ontploffen nadat ze zich hadden gemengd onder Iraakse soldaten in Qayyara, zo’n 50 kilometer ten zuiden Mosoel, het bolwerk van Daesh.

Aoumeur was 26 jaar oud ten tijde van de aanslag, zijn strijdersnaam was Abu Anwar al-Belgiki, schrijft 7sur7. Het federale parket heeft kennis genomen van de informatie over zijn overlijden, maar zijn dood is niet officieel bevestigd. Daarom moet hij worden berecht voor zijn deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

De Belgische Marokkaan uit Verviers is niet de enige verdachte in dit proces, zijn broer wordt ook aangeklaagd, maar voor een veel kleinere betrokkenheid, die ook nog eens omstreden is. "Hij ontkent elke deelname aan de activiteiten waar zijn broer bij betrokken was. Een eerste zaak tegen hem werd al afgewezen en deze aanklacht is uitsluitend gebaseerd op de verklaringen van de partner van Lotfi Aoumeur", zegt zijn advocaat, Stéphane Collin.

De zaak was op vrijdag het onderwerp van een eerste inleidende hoorzitting en is uitgesteld tot 23 april.

Bladna.nl