Zoeken

Marokkaanse tomaat: Spaanse producenten onder druk

29 oktober 2023 - 13:00 - Wereld

©

De Spaanse tomaat zit in een crisis, met een productie die bedreigd wordt door massale import uit Marokko, volgens een rapport van de Europese unie. De Coördinatie van Land- en Tuinbouw (COAG) roept op tot dringende acties tegen de "oneerlijke concurrentie" van derde landen in de tomatensector.

Andrés Góngora, verantwoordelijk voor fruit en groenten bij de COAG, eiste tijdens een vergadering van het EU-marktobservatorium voor Tomaten onmiddellijke maatregelen om de import uit landen als Marokko en Turkije te remmen. Hij benadrukt de noodzaak van acties om de negatieve impact op de winstgevendheid van Spaanse en Europese producenten te verminderen. Onder de voorstellen dringt de COAG aan op de integratie van Europese productienormen in handelsovereenkomsten en de herziening van het systeem van invoerprijzen.

Lees ook: Marokko stormt wereldtop binnen als tomatenexporteur

Deze situatie wordt verergerd door recente initiatieven van de Marokkaanse overheid die belangrijke subsidies voor de tomatenproductie heeft aangekondigd, tot wel 70% van hun waarde, naast andere financiële voordelen voor lokale producenten. Deze maatregelen maken deel uit van een bredere strategie om de tuinbouwproductie van het koninkrijk te stimuleren.

Góngora bekritiseert de houding van de Europese Commissie, die hij beschuldigt van passiviteit in deze crisis. Hij beweert dat Europa weigert deze praktijken openlijk aan de kaak te stellen, waardoor bedrijven hun productie verplaatsen, om vervolgens de Europese markten te overspoelen met producten die schadelijk zijn voor lokale industrieën.

Lees ook: Marokko boekt succes op tomatenmarkt, Nederland worstelt

De cijfers die tijdens de vergadering van het Observatorium zijn gepresenteerd, voorspellen een alarmerende daling van 22% van de tomatenproductie in Spanje tegen 2035, met een zelfde toenamepercentage van import, met name uit Marokko en Turkije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team