Zoeken

Marokko stormt wereldtop binnen als tomatenexporteur

25 september 2023 - 20:00 - Economie

©

Marokko heeft zich ontpopt als een nieuwe grootmacht in de wereld van tomatenexport, met recordcijfers voor het landbouwjaar 2022/2023.

Tussen juli 2022 en juni 2023 verscheepte het koninkrijk maar liefst 716.700 ton tomaten naar internationale markten, wat neerkomt op een indrukwekkende 990 miljoen dollar, meldt het gespecialiseerde platform EastFruit. De afgelopen vijf jaar zagen we een toename van meer dan 25% in de Marokkaanse tomatenexport, wat de snelste groei in het afgelopen decennium betekent.

Lees ook: Marokko betovert Europa met groenten en fruit, behalve Nederland en Rusland

Tomaten voeren de lijst aan van Marokko’s groente- en fruitexport. Ze zijn goed voor bijna een derde van het totale groente- en fruitexport in het seizoen 2022/2023. De rode vrucht behoort nu ook tot de top 10 van meest geëxporteerde producten door Marokko. Het Marokkaanse wisselkantoor onthulde dat de tomatenexport in 2022 goed was voor 2,4% van de totale uitvoer, een stijging van 35% ten opzichte van het jaar ervoor.

Lees ook: Marokko boekt succes op tomatenmarkt, Nederland worstelt

Marokko heeft de afgelopen jaren zijn afzetmarkt verbreed en levert nu tomaten aan 44 landen, tegen 24 landen zes jaar geleden. Ondanks enige diplomatieke spanningen blijft Frankrijk de grootste afnemer van Marokkaanse tomaten. Met deze indrukwekkende cijfers heeft Marokko Spanje ingehaald en staat nu als derde op de wereldranglijst van tomatenexporteurs, achter Nederland en Mexico.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team