Zoeken

Spanje: valse beschuldigingen tegen Marokkaanse producten

22 oktober 2023 - 11:00 - Wereld

©

Miguel López, algemeen secretaris van de Coördinatie van Boeren- en Veeteeltorganisaties van Andalusië (COAG-A), heeft de "hypocrisie" van de Europese Unie aan de kaak gesteld met betrekking tot de import van Marokkaanse groenten en fruit. Volgens López bevatten deze producten chlorpyrifos, een pesticide dat in de Europese Unie verboden is en "wetenschappelijk bewezen borstkanker veroorzaakt."

López maakte deze verklaringen op de Wereld Borstkanker Dag, waarbij hij benadrukte dat voedselveiligheidsregelgeving in Europa "niet gewaarborgd" is door "gebrek aan controle op import uit derde landen", waaronder Marokko. COAG-A heeft strafrechtelijke sancties geëist tegen dergelijke praktijken, die worden beschouwd als een "aanslag op de volksgezondheid", meldt Ok Diario.

Lees ook: Kankerverwekkende pesticiden in Marokkaanse olijven in Spanje

De kritiek van de organisatie richt zich op een incident van afgelopen zomer waarbij een partij Marokkaanse olijven met een hoog gehalte aan chlorpyrifos Spanje was binnengekomen. Deze partij was op 18 augustus het land binnengekomen en bevatte een gehalte van 0,067 mg/kg-ppm van het verboden pesticide, terwijl de maximale residulimiet (MRL) 0,01 is.

Deze partij olijven is slechts "een voorbeeld van wat er gebeurt met de medeplichtigheid van de autoriteiten", aldus López, die de distributie en consumptie van dit "besmette en schadelijke" product veroordeelt. Hij herinnerde eraan dat chlorpyrifos vanwege zijn "gevaarlijkheid" op 6 december 2019 door de Europese Unie is verboden.

Lees ook: Spanje richt zich op pesticiden in strijd tegen invasie Marokkaanse watermeloenen

Onderzoek uitgevoerd door de faculteiten van farmacie en biochemie en geneeskunde van de Universiteit van Buenos Aires (UBA), in samenwerking met wetenschappers van de Nationale Universiteit van Comahue in Argentinië, heeft aangetoond dat zelfs lage doses chlorpyrifos borstkanker kunnen veroorzaken, benadrukte López. Hij voegde eraan toe dat sinds de EU in 2020 dit pesticide verbood, er 827 waarschuwingen zijn geregistreerd na willekeurige controles.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team