Zoeken

Marokkaanse studenten uit Kiev mogen Nederlandse Oekraïne-opvang niet meer in

25 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

De Nederlandse staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg, heeft vorige week besloten dat personen die niet afkomstig zijn uit een EU-land, zich niet meer mogen aanmelden in de gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Hij wil dat ze worden doorgestuurd naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar daar kunnen ze de instroom vluchtelingen ook al niet aan.

Bij de aanvang van het conflict tussen Rusland en Oekraïne woonden zo’n 80.000 buitenlandse studenten in Oekraïne, waarvan een groot deel afkomstig is uit India, Marokko en Nigeria, alsook een onbekend aantal arbeidsmigranten. Ze moesten eveneens de oorlog ontvluchten, maar gingen niet allemaal terug naar hun land van herkomst. In Nederland zijn ongeveer 6000 vluchtelingen met dit profiel aanwezig. Ze kwamen in eerste instantie terecht in de gemeentelijke opvanglocaties voor gevluchte Oekraïners, maar uit een inventarisatie van het AD blijkt dat ze daar op dit moment niet meer welkom zijn.

Lees ook: Marokkanen in Oekraïne blijven liever illegaal in Europa

Thijs Eradus, die opvanglocatie Microlab in Eindhoven beheert, vertelt dat in hun eerste opvang op een gegeven moment zestig tot zeventig, van de honderd plekken, werden ingenomen door deze ’derdelanders’. "En we zagen die groep steeds groter worden", zegt hij in het AD. De beheerders vroegen zich af of dit wel klopt. "Ze zeggen dat ze op de universiteit van Kiev zitten, maar spreken helemaal geen Engels. Er gingen ook wel geruchten over documenten die werden verhandeld."

Lees ook: Oekraïne: paspoorten Marokkaanse studenten ingetrokken?

De toeloop van mensen die niet afkomstig zijn uit een EU-land, komt mede door het feit dat een registratie als vluchteling uit Oekraïne, vluchtelingen de toegang geeft tot meer kansen dan een klassieke asielaanvraag. Mede daarom heeft staatssecretaris Van der Burg besloten dat nieuwe aanmelders doorgestuurd moeten worden naar Ter Apel. Al blijken de weggestuurde Marokkanen, Nigerianen en andere nationaliteiten, zich nog niet massaal aan te melden in het centrum. Eerder deze week ging er in ieder geval één Marokkaanse jongen naar toe, die zei in Oekraïne gestudeerd te hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team