Zoeken

Moeder doodsbang na mishandeling Adam (5) in AZC Katwijk

29 juli 2022 - 19:40 - Wereld

©

De 5-jarige jongen die eind mei zwaar werd mishandeld in het asielzoekerscentrum in Katwijk, ontwaakten na enkele weken uit een coma, maar maakt het nog steeds niet goed. Dat vertelt zijn moeder in een gesprek met Omroep West.

De vijfjarige Adam werd op 28 mei In de buurt van het asielzoekerscentrum in Katwijk zwaar mishandeld. Het jongetje, dat zelf ook in het azc woont, werd een paar uur vermist. Politieagenten troffen hem uiteindelijk zwaargewond aan. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij drie weken in coma lag.

Lees ook: Amsterdamse buurtmoeder Ilhame: "Jongen reisde van Marokko naar Turkije en kwam te voet naar Nederland"

Ibtissem, de moeder van het jongetje, vluchtte vanuit Marokko via Libië naar Nederland, om een onveilige situatie te ontlopen, maar ze vraagt zich af of het nu niet erger is geworden. "Adam is anders dan normaal. Hij loopt anders en hij kijkt anders. Zijn verwondingen kun je ook nog steeds zien. In totaal heeft hij drie weken in coma gelegen. Ik was bang dat hij het niet zou halen of dat hij nooit meer iets zou zien. Toen hij bijkwam uit zijn coma kon hij een week lang niks zien."

Die bewuste avond in mei verliep zeer gewoon. "De kinderen waren allemaal voetbal aan het kijken. Op een gegeven moment was Adam weg, waarop iedereen hem ging zoeken. Uiteindelijk hebben we camerabeelden bekeken, maar niks gezien." De politie werd later op de avond ingeschakeld en er was een zoektocht. Op camerabeelden zag de politie Adam samen met een jongen die ook op het azc in Katwijk woont. "Ze gingen naar de kamer van die jongen, maar die lag inmiddels te slapen. Hij had andere kleding aangedaan. Eerst wilde hij niks zeggen, maar later vertelde hij toch waar we Adam konden vinden. Dat gebeurde pas na aandringen van de politie." De politie ziet hem wel als verdachte maar wil geen mededelingen doen over de zaak, omdat het over een minderjarige gaat.

Ibtissem maakt zich veel zorgen over haar zoon en vertelt dat het ook met haar niet zo goed gaat. "Ik ben gevlucht uit een onveilig land, maar nu is het hier misschien wel erger. Het COA heeft Veilig Thuis ingeschakeld voor Adam. Proberen ze te zeggen dat ik niet goed voor mijn kinderen zorg? Of proberen ze zo te voorkomen dat er iets mis is met de beveiliging op het terrein hier?" Ibtissem vindt dat het terrein van het azc in Katwijk niet veilig is. "Niks is afgesloten van de openbare weg. Het is geen plek waar kinderen leuke dingen kunnen doen. En er komt ook niemand langs om te vragen hoe het gaat met ons."

Lees ook: Celstraf geeist tegen Algerijn die Marokkaan in AZC neerstak

Daarnaast ziet de jonge mama ook de toekomst van haar zoon veel minder hoopvol in. "Ik had de hoop dat hij zou gaan studeren, maar ik denk dat hij nu naar een speciale school moet omdat hij misschien hersenletsel heeft", zegt Ibtissem. "Hij gedraagt zich bijvoorbeeld agressief richting zijn jongere zusje. Ik weet hoe hij eerder was, maar nu reageert hij anders."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team