Zoeken

Marokko en Nederland bereiken overeenkomst over terugkeer asielzoekers

3 oktober 2022 - 13:00 - Wereld

©

Nederland en Marokko zouden een deal hebben bereikt over het terugsturen van uitgeprocedeerde Marokkanen. De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie zegt dat de betrekkingen tussen de twee landen de laatste tijd aanzienlijk verbeterd zijn.

Naar aanleiding van de slechte diplomatieke betrekkingen weigerde Marokko jarenlang mee te werken aan de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. De overeenkomst om asielzoekers terug te sturen zou een direct gevolg zijn van de verbeterde betrekkingen.

Lees ook: Nederland: nieuwe fractievoorzitter moet Marokkanen van dubbele nationaliteit afhelpen

Volgens de Nederlandse staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid, zijn de betrekkingen nu verbeterd. Marokko heeft de nationaliteit bevestigd van honderd Marokkanen en de reisdocumenten voor een aantal asielzoekers van wie de asielaanvraag is afgewezen zijn inmiddels al afgegeven. "Nederland en Marokko zijn in 2021 een breed actieplan overeengekomen", zegt hij aan de NOS.

"Daarin zijn werkafspraken gemaakt over verschillende onderwerpen, inclusief migratie. In opvolging daarvan is kort voor de zomer een ’gemengd comité’ opgezet op dit thema." Dit comité is twee keer bij elkaar geweest, in Marokko en in Nederland, aldus de staatssecretaris. "De samenwerking is dan ook verbeterd, inclusief op terugkeer."

Lees ook: Nederlandse partij wil landingsrecht intrekken voor Marokko

Nederland zou als tegenprestatie overwegen een uitleveringsverdrag met Marokko sluiten. Daarnaast gaat Nederland de mensenrechtensituatie in Marokko niet meer openlijk bekritiseren en veranderde het land in mei van dit jaar ook al zijn opstelling met betrekking tot de Sahara, door zijn steun te verlenen aan het Marokkaanse autonomieplan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team