Zoeken

België blokkeert werkvergunningen voor Marokkanen vanwege fraude

25 februari 2023 - 19:00 - Wereld

©

Honderden aanvragen voor gecombineerde verblijfs- en werkvergunningen in België worden momenteel onderzocht op verdenking van fraude. Bijna honderd van deze aanvragen komen uit Marokko.

De Belgische ambassade in Rabat heeft 80 "mogelijk frauduleuze" aanvragen geblokkeerd in afwachting van het onderzoek dat enkele maanden geleden is gestart. Volgens de directie van de Dienst Vreemdelingenzaken stelt de "eenmalige vergunning" Belgische bedrijven in staat om burgers uit Marokko, Turkije en andere landen aan te werven en naar België te brengen om te werken in sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is.

Lees ook: EU vergemakkelijkt visum voor Marokkanen in ruil voor terugkeer migranten

Maar enkele maanden geleden informeerde het Belgische consulaat in Istanbul de federale en Vlaamse autoriteiten over mogelijke fraude bij de aanvragen, waardoor andere Belgische consulaten en ambassades in niet-Europese landen waarvan de burgers gebruikmaken van dit soort vergunningen, werden gewaarschuwd. Twijfels ontstonden over de eerlijkheid van de betrokken bedrijven.

Lees ook: Nederland reageert op fraude bij visumafspraken in Marokko

"Dit betekent niet dat al deze dossiers problematisch zijn", reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor. "Iedereen is op tijd geïnformeerd en er worden geen visa verstrekt", voegde ze eraan toe.

Bladna.nl