4 mei 2022 - 10:20 - Wereld
Vorig jaar werden de studenten Junior en Ouiam gearresteerd bij een grenscontrole en vastgehouden in een detentiecentrum in België. Ze stappen nu naar de rechter om een schadevergoeding te eisen, meldt de nationale ’Move’ coalitie op maandag.
In september 2021 werd de Congolese economie-student Junior Wasso tegengehouden op de luchthaven van Zaventem en zeventien dagen in een detentiecentrum gehouden. In december van hetzelfde jaar werd de Marokkaanse studente tandheelkunde Ouiam Ziti, aangehouden op de luchthaven van Charleroi en elf dagen vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Inmiddels is Junior Wasso gestart met zijn studies aan de UC Louvain, maar werd Ouiam Ziti uitgewezen.
Lees ook: België: Marokkaanse studente met geldig visum opgesloten in detentiecentrum
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gaf groen licht voor hun arrestatie, terwijl ze alle twee over een geldig visum beschikten. De twee stappen nu naar de rechter met een klacht tegenover de Belgische staat. "De controle op wat er aan de grenzen gebeurt, is zeer beperkt. Dit is zonder twijfel een grote blinde vlek in de Belgische migratiewetgeving. De grenspolitie neemt een beslissing door ’Trivial Pursuit’ met de persoon te spelen. Deze beslissing wordt dan blindelings bekrachtigd door de Dienst Vreemdelingenzaken, zonder verdere controle", zegt advocaat Marie Doutrepontin aan Het Laatste Nieuws.
Lees ook: België wijst Marokkaanse studente uit naar Roemenië
De advocaten van Junior Wasso en Ouiam Ziti eisen een schadevergoeding voor hun onwettige en traumatiserende detentie. Volgens Move, en platform van Belgische NGO’s, zijn deze gevallen niet uitzonderlijk. Er worden regelmatig mensen met een geldig visum vastgehouden bij grenscontroles op het Belgisch grondgebied.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit