Zoeken

Gaat Turkije Belgisch-Marokkaan Abdelilah El Messaoudi uitleveren?

19 februari 2023 - 14:00 - Wereld

©

De Belgische autoriteiten hebben Turkije gevraagd om de Belgisch-Marokkaanse Abdelilah El Messaoudi, bijgenaamd "Black", uit te leveren. El Messaoudi werd in Antwerpen bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf.

De 38-jarige Abdelilah El Messaoudi werd door de Turkse politie in Istanbul gearresteerd. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft de uitleveringsprocedure donderdag gestart. Het is echter de vraag of Turkije El Messaoudi gemakkelijk kan uitleveren aan België, omdat hij zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit heeft.

Lees ook: Antwerpse Abdelilah ’Black’ en Karim ’Madonna’ opgepakt in Turkije

El Messaoudi’s neef, Karim E.M. (37), bijgenaamd Madonna, werd ook gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij een grote drugszaak na de operatie Sky ECC. Het proces rond deze zaak werd opgeschort vanwege een procedurele fouten.

Lees ook: Marokko en Nederland gaan vaker criminelen aan elkaar uitleveren

Mogelijk zal de weigering van België om Ferhye Erdal, een van de belangrijkste Turkse politieke tegenstanders, uit te leveren, de uitlevering van Abdelilah blokkeren. Turkije heeft herhaaldelijk om de uitlevering van Erdal gevraagd, zodat ze in haar eigen land kan worden berecht, na haar arrestatie en veroordeling bij verstek tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord op een Turkse zakenman.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team