Zoeken

Fake news over Marokko: Algerijnse media ondermijnen eigen geloofwaardigheid

9 december 2023 - 18:30 - Marokko

©

Algerijnse media beschadigen hun geloofwaardigheid door het verspreiden van nepnieuws over Marokko en het voeren van een anti-Marokkaanse campagne.

Recentelijk publiceerde de Algerijnse krant Al Khabar ongefundeerde berichten over een vermeende desertie van 138 officieren uit een militaire kazerne in Rabat, die zouden zijn gevlucht naar Europa. Deze valse informatie werd door meerdere Algerijnse media overgenomen, wat leidde tot een sterke reactie van de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR). Volgens de FAR was het doel van deze publicaties om het moreel van de Marokkaanse soldaten te ondermijnen, maar ze benadrukten hun weerstand en loyaliteit aan hun opperbevelhebber, Koning Mohammed VI.

Lees ook: Algerijnse journalist ontvangt prijs voor Marokko-haat

Het is niet het enige voorbeeld van Algerijnse media die valse berichten over Marokko verspreiden. Ze hebben ook desinformatie gepropageerd over de oorlog in de Sahara en het aantal Marokkaanse slachtoffers. Sinds de Marokkaanse militaire actie in 2020 bij de grensovergang Guerguerat, hebben Algerijnse media de acties van het door Algerije gesteunde Polisario Front ondersteund, terwijl ze tegelijkertijd Marokko aanvielen met nepnieuws en desinformatie.

Analisten, geciteerd door Al-Arab, zien deze acties als een teken van politieke en mediakrachteloosheid van Algerije en een weigering om de consensus rond de kwestie van de Marokkaanse Sahara te erkennen. Ze benadrukken dat de desinformatiecampagne vooral gestimuleerd wordt door de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, die zijn media oproept om de inspanningen van de staat te steunen.

Lees ook: Algerijnse media betwisten ’Marokkaanse roots’ NamX Huv

Hassan Saud, onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Strategische Studies, legt uit dat Algerije’s focus op het verspreiden van nepnieuws tegen Marokkaanse instellingen een reactie is op de diplomatieke successen van Marokko. Hij stelt dat Algerije gefaald heeft in het winnen van steun voor zijn separatistische voorstel en andere kwesties, wat heeft geleid tot grotere isolatie, terwijl Marokko juist internationale steun en erkenning voor zijn soevereiniteit over de zuidelijke provincies blijft ontvangen. Dit benadrukt volgens Al-Buraq Shadi Abdel Salman, een expert in crisismanagement, de psychologische nederlaag van de tegenstanders van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team