Zoeken

Plaagt Algiers Rabat met voormalige voetballers?

22 november 2023 - 11:00 - Wereld

©

Algerije, dat het Polisario Front steunt, een beweging die streeft naar de onafhankelijkheid van de Sahara, heeft een groep voormalige voetballers bijeengebracht voor een galawedstrijd in de kampen van Tindouf, dicht bij de grens met Marokko.

De vraag rijst of Algerije sport gebruikt voor separatistische doeleinden. De zogenaamde ’minister van Jeugd en Sport’ van het Polisario Front verwelkomde de 65-jarige voormalige aanvallende middenvelder Lakhdar Belloumi in Tindouf. Belloumi, beschouwd als de beste Algerijnse voetballer aller tijden, leidde een delegatie bestaande uit een tiental oud-spelers van het Algerijns elftal. Gekleed in Algerijnse shirts met Marokkaanse zellige-motieven, namen deze voormalige voetballegendes deel aan een galawedstrijd op een rotsachtig veld, melden het Saharaanse persbureau en Algerijnse media.

Lees ook: Oostelijke Marokkaanse Sahara : Algerijnse media hekelt "provocatie"

In een andere context deelt H24info geruchten over het bezoek van een delegatie van Algerijnse politieke partijen, geleid door de Amerikaanse ambassadeur in Algerije, Elizabeth Moore Aubin, aan Tindouf om te protesteren tegen de ’Madrid-akkoorden’ en om de leider van de separatisten, Brahim Ghali, te ontmoeten. Volgens het medium bezocht de Amerikaanse diplomaat de regio uiteindelijk alleen in het kader van een missie van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). Ze maakte van de gelegenheid gebruik om toeristische bezienswaardigheden te bezoeken in de stad Bou Saâda, gelegen op ongeveer 1647 kilometer van Tindouf. Op 14 november ontving de leider van het Polisario ook vertegenwoordigers van Algerijnse politieke partijen.

Bladna.nl