Zoeken

Nieuwe VN-gezant voor Sahara vandaag in Marokko

15 oktober 2017 - 12:06 - Marokko

©

Horst Köhler, de nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, wordt deze zondag in Marokko verwacht.

De voormalige Duitse president zal een week lang in de regio verblijven en na Marokko ook Mauritanië en Algerije bezoeken. Op 18 en 19 augustus wordt hij volgens de onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara, Polisario, eveneens in de kampen van Tindouf verwacht.

Na zijn bezoek aan de drie landen wordt van Köhler verwacht dat hij binnen de zes maanden een allereerste rapport over het conflict rond de Sahara en de situatie in de kampen van Tindouf presenteert.

Horst Köhler werd medio augustus door de secretaris generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres tot speciale gezant voor de Sahara benoemd. Hij volgt Christopher Ross op die begin dit jaar ontslag had genomen na acht jaar lang als speciale gezant van de VN een oplossing voor het conflict te hebben gezocht. De Amerikaan had het vertrouwen van Marokko verloren vanwege zijn nauwe betrekkingen met Algerije waar hij van 1988 tot 1991 als ambassadeur van de Verenigde Staten werkte.

Horst Köhler was van 2004 tot 2010 President van Duitsland. Hij was daarvoor voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds en van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Hij is de tweede Europeaan die tot VN-gezant voor de Sahara wordt gekozen na de Nederlandse Peter Van Walsum die in conflict was geraakt met de Polisario na te hebben geoordeeld dat de onafhankelijkheid van de Sahara niet realistisch was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team