Zoeken

Andere wereldmacht gaat Marokkaanse soevereiniteit Sahara erkennen

20 december 2020 - 10:40 - Wereld

©

Nu de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara hebben erkend, overweegt een ander machtig land om hetzelfde te doen. Dit zou andermaal een grote tegenvaller zijn voor Algerije dat nog altijd de separatisten in de Sahara steunt.

Het tijdschrift Challenge meldt dat volgens goed ingevoerde bronnen, een machtig Europees land zeer binnenkort het voorbeeld van de Verenigde Staten gaat volgen. Dit zou nog een grote slag toebrengen aan de separatistische projecten in de regio die worden gesteund door het Algerijnse regime.

Deze politieke en diplomatieke overwinning voor Marokko zou ook de koers kunnen verleggen van de discussies over de Marokkaanse Sahara bij de Verenigde Naties. Hier wordt al jarenlang tevergeefs naar een politieke oplossing gezocht voor de kwestie.

Na het besluit van de Verenigde Staten om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, liet de secretaris-generaal van de Verenigde Naties nog weten dat zijn standpunt over de kwestie ongewijzigd was gebleven. Dit zou kunnen veranderen als een ander machtig land hetzelfde besluit neemt als de VS. De VN-ambassadeur van de Verenigde Staten, Kelly Craft, heeft in een officiële brief gevraagd om de Amerikaanse proclamatie te gaan gebruiken als document in de Veiligheidsraad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team