Zoeken

Erkenning Sahara: Iraanse steun aan Polisario gaf de doorslag

8 januari 2021 - 13:20 - Wereld

©

Het besluit van de Verenigde Staten om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen zou zijn ingegeven door de toenemende invloed van Iran in Noord-Afrika. Dit blijkt uit recente uitspraken van de voormalige Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Dore Gold.

Gold deed zijn onthullingen over het historische besluit van de Verenigde Staten in een column in de Israëlische krant Israël Hayom.

De Israëlische diplomaat zegt onder andere dat "de veiligheidsuitdagingen waarmee Marokko wordt geconfronteerd, vooral komen vanuit de voormalige Spaanse kolonie in de Sahara met een guerrillabeweging die wordt gesteund door Algerije, maar ook door Iran", meldt persbureau MAP.

De voormalige VN-ambassadeur verklaart dat er Iraanse documenten zijn waaruit blijkt dat Teheran de Polisario bewapent en via de Libanese Hezbollah voorziet van trainingen. Gold, die tevens voorzitter is van het Jerusalem Center for Public Affairs, zegt verder dat het is bewezen dat Iran SAM-9- en SAM-11-raketten levert aan de Polisario. Dit zou dan ook de reden zijn waarom Marokko de banden met Iran heeft opgeschort.

Ook wijst Gold erop dat de banden tussen veel soennitische landen en Iran zijn verslechterd omdat aan het licht is gekomen dat de Iraniërs actieve pogingen hebben gedaan om inwoners van deze landen te bekeren tot het sjiisme. Volgens de diplomaat bestaat er geen twijfel over dat de Polisario verre van een nationale bevrijdingsbeweging is die wereldwijde steun verdient. "Het is een organisatie die zonder problemen banden smeedt met het terreurnetwerk dat is opgericht door de Iran in het Midden-Oosten en Afrika", zegt Gold.

"Toen de Polisario besloot met Iran samen te werken, werd er besloten om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen", concludeert de voormalige Israëlische diplomaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team