Zoeken

Sahara: Marokko wil publieke steun van Spanje

27 januari 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokko voert de druk op de Spaanse regering op om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen of om in ieder geval hun steun uit te spreken voor een regionale oplossing voor het conflict zoals Frankrijk heeft gedaan.

Marokko geeft volgens diplomatieke bronnen voorrang aan goede betrekkingen met de Verenigde Staten boven de banden met Spanje. Vorige maand hebben de VS de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend. In ruil hiervoor heeft het koninkrijk de banden met Israël genormaliseerd.

Tijdens een videoconferentie van Amerikaanse en Marokkaanse diplomaten, heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, er bij Spanje op aangedrongen om het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen of om op zijn minst het Marokkaanse autonomieplan voor de Marokkaanse Sahara te ondersteunen. "Europa moet uit zijn comfortzone komen en de dynamiek van de Verenigde Staten volgen", die "de soevereiniteit van Marokko over de Sahara erkennen en de autonomie ondersteunen", verklaarde Bourita.

"Een deel van Europa moet moedig zijn, want het is dicht bij dit conflict", zei de minister. Voor Rabat is het vooral belangrijk om Spanje op andere gedachten te brengen omdat het de voormalige koloniale macht is die aanwezig was in de Sahara. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou de steun van Spanje leiden tot steun van ander lidstaten van de Europese Unie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team