Zoeken

Marokkanen tot slavernij gebracht in Frankrijk

26 februari 2023 - 07:00 - Wereld

©

Verschillende Franse organisaties hebben hun steun betuigd aan negen Marokkanen die het slachtoffer zijn geworden van moderne slavernij in het Franse Dordogne, waar ze werkten voor een wijnbouwer in slechte leef- en werkomstandigheden, zonder betaald te worden.

De werknemers, waaronder een vrouw, zijn allemaal afkomstig uit dezelfde familie. Ze verlieten Sidi Kacem, Kenitra of Beni Mellal om naar Frankrijk te komen. Zeven van hen hadden in augustus 2022 een viermaandencontract getekend bij een wijnbouwer en hebben een verblijfsvergunning gekregen om in Frankrijk te werken. De baas stuurde hen naar wijndomeinen in de regio. "Alle kastelen in de buurt kennen me, verzekert Ahmed, 50 jaar oud. Ik heb in minstens vijf of zes van hen gewerkt."

Lees ook: Marokkaanse restauranteigenaar opnieuw veroordeeld voor "moderne slavernij"

De slachtoffers vertelden aan de leden van drie verenigingen dat ze slechts één maand waren betaald van de vier. Ze ontvingen elk 1500 euro. Twee van hen hadden geen arbeidscontract. Ze gingen naar het huis van de wijnbouwer om hun geld op te eisen. Daar zouden ze met een geweer onder schot zijn gehouden en met de dood zijn bedreigd door de zoon van hun werkgever. Donderdag dienden ze met behulp van de vereniging Cœur de bastide een klacht in wegens doodsbedreigingen.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeiders tot slavernij gedwongen in Italië

Volgens de verenigingen die hen bijstaan woonden ze in "omstandigheden die aan een land in oorlog doen denken." De elektriciteit kwam van een illegale aansluiting op de dichtstbijzijnde paal. Voor de activisten gaat het duidelijk om een zaak van "moderne slavernij".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team