Zoeken

Marokkanen slachtoffer moderne slavernij in Frankrijk

10 november 2022 - 08:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het hof van beroep van Rouen in Frankrijk behandelt sinds begin deze week een zaak van moderne slavernij. De Marokkaanse werkgever was niet aanwezig. Vijf van zijn voormalige werknemers, die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, beschuldigden hem van mensensmokkel. De man is geen onbekende voor justitie. In november 2018 was hij veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het tewerkstellen van illegalen en voor mishandeling en het gebruik van vervalste administratieve documenten.

De zaak kwam aan het licht met de klacht van één van de vijf arbeiders die zonder papieren in een bakkerij in Rouen en twee restaurants in Évreux werkten. De zaak speelde zich af tussen 2014 en 2016. Als kok in het restaurant Au Palais du Maroc in Claville in 2015, vertelde B. over zijn ervaring met zijn voormalige baas. Hij was aangenomen met de belofte dat zijn situatie zou worden opgelost en dat hij een salaris zou krijgen.

Lees ook: Frankrijk geeft verblijfsvergunning aan Marokkanen die als slaaf werden gebruikt

"Hij dwong me op de vloer in de keuken te slapen omdat er geen andere plaats was. Er waren veel muizen en ratten," vertelde B. op de hoorzitting. Hij beschuldigt de 62-jarige verdachte van beperking van zijn bewegingsvrijheid. "Als hij er is, kun je je niet bewegen. Je kunt niet eens een appel of een banaan eten". En als hij weggaat, "laat hij zijn twee grote honden los. Hij heeft me het afgesproken salaris niet betaald." Het slachtoffer kreeg 275 euro in plaats van 1600 euro.

Ook andere werknemers bevestigen deze mishandeling. Ze spreken van "een verschillende behandeling van legale en illegale werknemers, werkdagen van meer dan 15 uur, onwaardige huisvesting, ratten en ander ongedierte, toegang tot de douche één keer per week "omdat water duur is", slechte vergoedingen, veel te zware werkdruk, ...", meldt Actu.fr. "Ik had geen rust. Ik werkte van 3 uur ’s middags tot 3 uur ’s nachts en deed bestellingen van 3 tot 5 uur ’s ochtends. Er was een kamer met twee stapelbedden en we zaten met z’n zessen op vijf vierkante meter", vertelt een andere werknemer.

Lees ook: Marokkaan maandenlang als slaaf behandeld in Nederlands dorpje

De eisers reageerden woedende op de afwezigheid van de hoofdverdachte tijdens de hoorzitting in Rouen. Tijdens de hoorzitting vroeg het Openbaar Ministerie om een gevangenisstraf van vier jaar en een arrestatiebevel. De uitspraak wordt op 16 januari 2023 verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team