Zoeken

Corrupte rechter uit Beni Mellal riskeert 20 jaar cel

17 januari 2023 - 22:00 - Marokko

©

Een rechter uit Beni Mellal die betrapt is op corruptie zal naar verwachting binnenkort voor de strafkamer voor financiële misdrijven terechtstaan. Dat heeft de onderzoeksrechter besloten aan het einde van het proces voor het hof van beroep van Rabat.

Artikel 241 van het Wetboek van Strafrecht bepaalt dat "elke magistraat of openbaar ambtenaar die openbare of particuliere middelen, aandelen of documenten, titels, akten of roerende goederen, die verkregen zijn vanwege de functie, verduistert, achterhoudt of wegneemt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van vijf tot twintig jaar en een boete van 5000 tot 100.000 dirham". Op basis van dit artikel verwees de onderzoeksrechter de zaak van de rechter uit Beni Mellal en zijn medeplichtige, door naar de strafkamer die belast is met financiële misdrijven, meldt Assabah.

Lees ook: Corrupte mokadem Fez betrapt dankzij gratis meldnummer (video)

De feiten dateren van juli 2021. Een tussenpersoon nam contact op met de families van drie personen die tot een gevangenisstraf van vijf jaar waren veroordeeld in een strafzaak en beloofde een strafvermindering te verkrijgen. Er vond een ontmoeting plaats tussen de families en de rechter die belast was met de zaak, in de woning van de tussenpersoon. De magistraat eiste 120.000 dirham, een bedrag dat de families voor de zitting moesten betalen.

Lees ook: Ambtenaren DGSN vervolgd voor afpersing en corruptie

De families schraapten 90.000 dirham bijeen maar de tussenpersoon herinnerde hen eraan dat ze 120.000 dirham moesten betalen. De rechter dreigde eerst de straf te verhogen tot 10 jaar cel maar besloot later de zitting uit te stellen tot de week erna, om de families de tijd te geven het overeengekomen bedrag op te halen. De moeder van één van de verdachten was geërgerd door de gang van zaken en stapte naar de politie. De rechter en de tussenpersoon werden vervolgens op heterdaad betrapt en gearresteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team