Zoeken

Marokkaanse Persvereniging keert zich tegen ElGrandeToto

19 november 2022 - 14:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse persvereniging (SNPM) heeft kritiek geuit op de behandeling door rapper ElGrandeToto van Marokkaanse journalisten tijdens de verslaggeving van zijn hoorzitting in de rechtbank van Casablanca op woensdag 16 november.

Een groep journalisten van zes verschillende mediabedrijven diende een klacht in. Zij beweren dat de rapper hen verbaal heeft aangevallen en bedreigd om te voorkomen dat zij over zijn verschijning voor in de rechtbank zouden berichten.

Lees ook: ElGrande Toto veroorzaakt chaos in rechtbank Casablanca

De vakbond veroordeelde in een verklaring het gedrag van ElGrandeTotot en wees erop dat de artiest weliswaar het recht heeft persverklaringen te weigeren, maar dat dit hem niet het recht geeft journalisten te belagen of hen verantwoordelijk te achten voor zijn juridische tekortkomingen.

"Hoewel de SNPM het recht op een eerlijk proces en het beginsel van het vermoeden van onschuld respecteert, is zij van mening dat het de taak is van journalisten om te berichten over elke gebeurtenis die door de publieke opinie wordt opgevolgd. Zij meent ook dat professionele fotoreporters integraal deel uitmaken van het journalistieke beroepsveld", aldus de verklaring. Er wordt aan toegevoegd dat "de vakbond geen bedreigingen of beledigingen van de beschuldigden accepteert".

Lees ook: ElGrandeToto voorwaardelijk vrij na betaling 20.000 dirham

Tot slot heeft de vakbond zich solidair getoond met de journalisten en ermee ingestemd hen te steunen in hun streven naar het behoud van hun rechten.

Bladna.nl