Zoeken

Marokkaanse ministers bij Comarit-Comanav bemanning in Sète

22 mei 2012 - 15:03 - Economie

©

Aziz Rebbah, minister van Uitrusting en Vervoer, en Abdelouahed Souhail, minister van Werkgelegenheid en Opleidingen, hebben zaterdag een kort bezoek gebracht aan de 200 bemanningsleden van de Comanav-Comarit veerboten, die sinds januari aan de ketting liggen in de Franse haven van Sète.

De ministers bestuderen samen de mogelijkheid om de banen te behouden van zoveel mogelijk bemanningsleden van de "Marrakech", "Biladi" en "Bni Nsar" veerboten. Het verkoop van de drie veerboten aan de Italiaanse Grandi Navi Veloci (GNV), wordt actueel ook besproken, maar GNV weigert de volledige bemanning over te nemen.

Premier Abdelilah Benkirane heeft deze week gesprekken met Italiaanse investeerders gepland, om te proberen de drie boten terug tussen Sète, Tanger en Nador te laten varen, aldus ministers Rebbah en Souhail.

In ruil voor hun loon, dat zal worden uitbetaald met de opbrengsten van de verkoop van de veerboten, heeft de bemanning van Comarit-Comanav er intussen mee ingestemd om de boten te verplaatsen naar een verlaten kade van de Franse haven.

Met het oog op het hoogseizoen, hebben meerdere reders al een aanvraag gedaan om de veerdienst van Comanav-Comarit over te nemen. GNV heeft hiervoor intussen toestemming gekregen van Marokko, wat niet inhoudt in dat de oversteek naar Marokko in 2012 duurder wordt.

Het havenbedrijf van Sète, dat zelf financieel sterk afhangt van de oversteek naar Marokko, met jaarlijks 200.000 reizigers, heeft er ook mee ingestemd 130.000 euro schulden van de Marokkaanse reder niet op te eisen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team