Zoeken

Marokkaanse justitie vervolgt miljardairs

8 december 2020 - 17:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Justitie vervolgt steeds vaker Marokkaanse miljardairs met hoge posities in de plaatselijke en landelijke politiek. Er zijn gevallen te over waarbij er sprake is van corruptie, verkwisting van overheidsgeld of wanbeheer door benoemde en gekozen politici.

De krant Al Akhbar geeft enkele voorbeelden van spraakmakende gevallen. Zo is er de zaak van het Istiqlal-parlementslid, Abdellatif Abdouh, die is vervolgd in de corruptiezaak rond het casino Saâdi in Marrakesh. De parlementariër werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 dirham. Zijn collega-parlementariër, Abderrahim El Kamel, tevens burgemeester van de gemeente Ouahat Sidi Brahim en lid van de politieke partij PAM, werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een boete van 600.000 dirham.

Een andere zaak die veel stof heeft doen opwaaien is het geval van de verduistering van ruim 115 miljard dirham bij de CNSS. De hoofdverdachte, Rafik Haddaoui, voormalig directeur-generaal van de CNSS, is hier onlangs door het Hof van Cassatie voor veroordeeld. Samen met andere veroordeelden moet Haddaoui ongeveer 32 miljard dirham terugbetalen aan zijn voormalige werkgever. Om dit bedrag te innen is er beslag gelegd op zijn bezittingen en de eigendommen van zijn medeverdachten.

Momenteel is er een proces gaande tegen Mohammed El Ferraâ, een voormalig parlementariër van de CDT en voormalig burgemeester van de gemeente Essaouira. Hij wordt in de komende dagen gehoord door het Hof van Beroep van Marrakesh voor de aantijging van wanbeheer tijdens het uitoefenen van zijn functie in Essaouira. Het is niet de eerste keer dat El Ferraâ voor de rechter moet verschijnen. Hij is in het verleden al aangeklaagd voor het verkwisten van openbaar bezit, toen hij het hoofd was van de Mutuelle Générale du Personnel de Administration Publique (MGPAP). In 2016 werd hij door het gerechtshof van Rabat vrijgesproken in deze zaak.

Ook de handelswijze van de voormalige burgemeester van de gemeente El Marssa, in de buurt van Laayoune, miljardair Hassan Derham, is op dit moment onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Een andere vermogende politicus die onlangs voor de rechter is verschenen is de voormalige minister van Overheidsdienst, Mohamed Moubdii. Hij is gehoord in een zaak over financiële onregelmatigheden in de gemeente Fqih Ben Salah (regio Beni Mellal-Khenifra) waar hij op dit moment burgemeester van is.

Bladna.nl