Zoeken

Marokkaanse journalisten aangevallen via valse Facebook-accounts

23 november 2022 - 09:00 - Marokko

©

Valse Facebook-accounts zouden zijn gebruikt als onderdeel van een gecoördineerde online campagne tegen vastgehouden Marokkaanse journalisten zoals Omar Radi en Soulaimane Raissouni, met als doel de persvrijheid in Marokko te beperken. Daarover gaat een onderzoek van het in de Verenigde Staten gevestigde DFRLab in samenwerking met het Global Reporting Center en het Simon Fraser University Disinformation Project.

Als onderdeel van een gecoördineerde online campagne om Omar Radi, tot zijn arrestatie op 29 juli 2020, te belasteren, gebruikte een netwerk van 43 Facebook-accounts valse profielen, gesynchroniseerde berichten en andere tactieken. Overigens was het het mediakanaal Chouf TV dat in een artikel opriep tot de arrestatie van de journalist. Vervolgens werden dit en andere artikelen waarin Omar Radi werd gehekeld, gedeeld door Facebook-gebruikers en met enthousiasme ontvangen. In sommige commentaren werd Omar Radi een "verrader", een "spion" en een "verkoper" genoemd.

Lees ook: Nederland kon onschuld Omar Radi aantonen maar deed dat niet

Via hetzelfde netwerk van 43 nepaccounts werd ook Soulaimane Raissouni aangevallen, de hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Akhbar al-Yaoum. Voor en na zijn arrestatie in mei 2020 leverden Chouf TV en andere staatsnieuwszenders bijdragen. In hoger beroep werd Omar Radi veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor "spionage" en "verkrachting". Soulaimane Raissouni werd veroordeeld tot vijf jaar voor "aanranding".

Lees ook: Marokko: Omar Radi en Soulaiman Raïssouni in hongerstaking

Op grond van de resultaten van het onderzoek heeft Meta - het moederbedrijf van Facebook - de 43 accounts in mei 2022 verwijderd. Ze waren gekoppeld aan een vorig netwerk van 385 accounts, zes Facebook-pagina’s en 40 Instagram-accounts die Meta in februari 2021 reeds had "verplaatst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team