Zoeken

Marokkaanse journalist Omar Radi opnieuw veroordeeld

7 augustus 2021 - 19:00 - Marokko

©

Omar Radi, Marokkaanse journalist die reeds een gevangenisstraf van zes jaar uitzit voor "spionage en verkrachting", is donderdag tot een nieuwe voorwaardelijke celstraf van drie maanden veroordeeld.

Persagentschap AFP vernam van advocaat Miloud Kandil dat Omar Radi werd veroordeeld voor een ruzie met twee journalisten van Chouf TV in juli 2020. Radi zou zijn lastiggevallen door de twee journalisten toen hij een bar verliet, waarop de drie ruzie kregen. Omar Radi stelt het slachtoffer te zijn van vervolging vanwege zijn kritieke standpunt tegenover de Marokkaanse overheid.

Lees ook: Marokko: Omar Radi en Soulaiman Raïssouni in hongerstaking

Radi werd in juli dit jaar al tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor spionage en verkrachting. Imad Stitou, ook journalist, werd in dezelfde zaak tot één jaar celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk veroordeeld. Hij werd eerst beschouwd als de enige getuige in de vekrachtingszaak tegen Radi, maar werd tijdens het onderzoek zelf aangeklaagd. Stitou is intussen vrijgekomen.

Lees ook: Marokkaanse journalist Omar Radi opgepakt voor zedendelict

Naast hun gevangenisstraf werden de twee journalisten tot een schadevergoeding van 200.000 dirham veroordeeld ten voordele van de burgerlijke partij, waarvan één derde door Imad Stitou moet worden betaald. De zaak zorgt voor een wereldwijde controverse. Mensenrechtenorganisaties, activisten en politici in Marokko en in het buitenland eisen de voorwaardelijke vrijlating van Radi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team