Zoeken

Marokkaanse journalist verdacht van spioneren voor Nederland

22 oktober 2021 - 19:00 - Wereld

©

Marokko beschuldigt de Marokkaanse journalist Omar Radi ervan voor Nederland te hebben gespioneerd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken ontkent dit.

Volgens de afdeling heeft Omar Radi, die in juli 2021 in Marokko tot zes jaar gevangenisstraf is veroordeeld, nooit voor Nederland gespioneerd. Via de Marokkaanse ambassadeur in Nederland werd uitleg gevraagd aan Marokko over deze zaak.

Lees ook: OM eist levenslang tegen Iliass K. voor liquidaties

De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken, Ben Knapen, maakte dat vorige week bekend. "Het kabinet verwerpt de beschuldigingen met betrekking tot spionage en deze boodschap is direct hoog ambtelijk overgebracht aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag", schreef Knapen in een Kamerbrief.

Volgens het vonnis, waar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken eerder deze maand inzage in kreeg, werd Omar Radi onder meer veroordeeld voor spionageactiviteiten ten voordele van de Nederlandse ambassade in Rabat.

Lees ook: Koning Mohammed VI niet blij met arrestatie Omar Radi

De Marokkaanse autoriteiten weigeren voorlopig op de zaak te reageren omdat de zaak in hoger beroep gaat. Omar Radi noemt de beschuldigingen belachelijk en stelt het slachtoffer te zijn van een politiek proces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team