Zoeken

Marokkaanse journalist Omar Radi opgepakt voor zedendelict

31 juli 2020 - 13:10 - Marokko

©

Omar Radi, bekende Marokkaanse journalist en mensenrechtenactivist, is woensdag gearresteerd op vraag van de procureur des Konings bij het hof van beroep in Casablanca.

De Marokkaanse justitie verdenkt Omar Radi van "zedendelict met geweld en verkrachting, het ontvangen van geld uit het buitenland om de interne veiligheid in gevaar te brengen en contacten met agenten in het buitenland om de diplomatieke situatie van Marokko te schaden".

Volgens een verklaring van de procureur des Konings werd Omar Radi gearresteerd na een klacht van een vrouw die hem van seksuele misbruik beschuldigt. Het onderzoek werd aan de koninklijke gendarmerie in Casablanca toevertrouwd. De vrouw zou een collega van Radi zijn.

Het parket heeft ook een onderzoek bevolen naar geldbedragen die de journalist vanuit het buitenland zou hebben ontvangen.

Omar Radi werd in het verleden al tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het beledigen van een rechter. Hij wordt in het koninkrijk én in het buitenland als een politieke gevangene beschouwd. Amnesty International had vorige maand in een rapport aangegeven dat de telefoon van Omar Radi met een Israëlisch spionage software werd afgeluisterd. Rabat ontkent dat.

De activist wordt in de Oukacha gevangenis in Casablanca vastgehouden. Zijn proces gaat op 22 september van start.

Bladna.nl