Zoeken

Marokkaanse jongeren steeds religieuzer (onderzoek)

1 april 2023 - 15:00 - Marokko

©

Uit een recente studie van de Arabische Barometer blijkt dat jongeren in Marokko steeds religieuzer worden. Hetzelfde geldt voor alle landen in de MENA-regio.

In Marokko is het aantal jongeren voor wie religie een belangrijk thema is geworden, toegenomen in de laatste vier jaar. De terugkeer naar het geloof varieert naargelang het aantal jaren onderwijs, de levensverwachting, het inkomen en de mate van economische ongelijkheid. Het betreft een dramatische verandering, want in de jaren 2018-2019 gaven jongeren van 18-29 jaar vaker aan "niet religieus" te zijn dan jongeren van 30 jaar of ouder. Het hoogste percentage in Marokko in die periode was 22%, meldt Hespress.

Lees ook: Moudawana: 8 op 10 Marokkanen wil hervorming op basis van Sharia

Maar vandaag bedraagt het percentage "niet-religieuze" jongeren in Marokko 10%, terwijl dat van "religieuze" mensen 90% bedraagt. In Algerije is dat 91%. Veel onderzoekers stellen dat "het niveau van religiositeit toeneemt in tijden van crisis", in de zin dat "religie onderwijs en tools biedt die individuen helpen om de moeilijkheden te overwinnen die zij in het leven ondervinden".

Lees ook: 13% Brusselaars met migratieachtergrond plaatst geloof boven wet

Tijdens het hoogtepunt van de Covid-19 pandemie bereikten de zoekopdrachten op Google naar gebeden bijvoorbeeld de hoogste niveaus ooit geregistreerd. Volgens de Barometer tonen de resultaten van de verschillende golven niet alleen een zoektocht naar de persoonlijke identiteit, maar ook de betrokkenheid bij religieuze praktijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team