Zoeken

Huisvesting, een fata morgana voor jonge Marokkanen

20 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

Een recente studie van het Esade Center for Economic Policy en de Friedrich Naumann Foundation onthult dat de toegang tot huisvesting een groot probleem is voor jongeren in Marokko, Spanje en andere Mediterrane landen.

Jongeren geboren tussen 1980 en 2005 in deze regio, waaronder Marokko, Spanje, Italië, Portugal, Libanon, Tunesië en Jordanië, kampen met aanzienlijke hindernissen om een eigen woning te hebben. De studie wijst uit dat jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar vaak afhankelijk zijn van de steun van hun familie om een huis te kopen, mede door werkloosheid en beperkte financiële middelen. In Spanje woont bijvoorbeeld 26,5% van de jongeren onder de 35 jaar nog bij hun ouders, wat meer is dan de 23% in Portugal, maar minder dan de 29,5% in Italië en bijna 50% in Tunesië.

Lees ook: Marokkaanse jeugd houdt van Marokko maar droomt van een toekomst in het buitenland

De financiële zelfredzaamheid van jongeren in Spanje blijft beperkt, met slechts 30% die zichzelf in staat acht om economische noodsituaties het hoofd te bieden. Slechts 40% kan op korte termijn sparen. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren een eigen woning verwerven, ligt rond de 25,3 jaar. De verwachtingen voor de komende twee jaar zijn niet positief: de meeste jongeren zien zichzelf niet als huiseigenaar binnen deze periode. In Spanje gelooft 39% dat de kans om binnen twee jaar onafhankelijk te worden laag of zeer laag is, terwijl 31% meent dat de kans hoog of zeer hoog is.

Het onderzoek geeft aan dat de vooruitzichten op langere termijn, over een periode van vijf jaar, positiever zijn, met meer dan de helft van de jongeren die gelooft dat ze tegen die tijd op zichzelf zullen wonen. Als oplossing voor dit probleem stellen de auteurs van de studie voor dat overheden meer moeten investeren in huisvesting, vooral voor huishoudens met lage en gemiddelde inkomens, door het vergroten van het aanbod van sociale woningen.

Lees ook: Marokkaanse jongeren steeds religieuzer (onderzoek)

Verder bevelen ze aan om fiscale stimulansen te bieden aan de private sector voor de bouw van betaalbare woningen en het versterken van publiek-private partnerschappen. De auteurs benadrukken de noodzaak voor politieke en maatschappelijke samenwerking om deze uitdagingen aan te gaan, gezien de cruciale rol van jongeren voor de toekomst van elk land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team