Zoeken

Helft Marokkaanse jeugd voorstander normalisering met Israël

25 juni 2023 - 22:30 - Marokko

©

Volgens de "ASDA’A BCW Arab Youth Survey 2023", een jaarlijkse enquête onder Arabische jongeren die op feiten gebaseerde inzichten wil bieden in de hoop, aspiraties en houdingen van de grootste bevolkingsgroep in de Arabische wereld, is 50% van de Marokkaanse jongeren voorstander van het herstellen van de betrekkingen met Israël.

De Arabische jongerenenquête werd uitgevoerd tussen 27 maart en 12 april 2023 onder 3600 jonge Arabieren in 53 steden in 18 staten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en onthult dat bijna 17% van de jongeren in vijf staten van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) (Bahrein, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten), evenals 11% van de jongeren in Noord-Afrika, Israël zien als een "sterke bondgenoot of eerder een bondgenoot".

Lees ook: Marokko annuleert Negev Top in reactie op Israëlische expansie

In Marokko is 50% van de jongeren voor het herstel van de betrekkingen met Israël, terwijl 44% tegen is. Driekwart van de jonge Emiratis en Egyptenaren zijn eveneens voorstander van het aanhalen van de banden met Israël, schrijft Hespress. Van de jonge Zuid-Soedanezen keurt 47% en van de jonge Bahreiners 30% de hervatting van de betrekkingen goed. Daartegenover staat dat 86% van de jonge Arabieren Israël beschouwen als een "krachtige tegenstander of een tegenstander" van hun land.

Lees ook: Demonstraties in Rabat tegen bezoek Knesset-voorzitter Amir Ohana

Daarnaast is 57% van de Iraanse jongeren en 53% van de Bahreinse jongeren tegen het herstellen van de banden met Israël. Dit geldt ook voor de overgrote meerderheid van de jongeren in Saoedi-Arabië, Libanon, Libië, Irak en de Palestijnse gebieden. De ondervraagde jonge Arabieren vrezen ook een verergering van de spanningen tussen Iran en Israël, terwijl ze verdeeld zijn over de uitkomst van de Israëlisch-Palestijnse spanningen. Sommigen achten het onwaarschijnlijk dat het conflict binnen vijf jaar zal zijn opgelost, terwijl anderen, optimistischer, hopen op een vreedzame oplossing.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team