Zoeken

Marokkaanse jongeren al op jonge leeftijd seksueel actief

11 april 2022 - 19:40 - Marokko

©

De meeste jonge Marokkanen hebben voor het eerst seksuele betrekkingen tussen de leeftijd van 15 en 22 jaar. Dat is de conclusie van een studie van de Marokkaanse vereniging voor gezinsplanning (AMPF).

De studie werd in juni en juli 2021 uitgevoerd, in Casablanca, Marrakech, Fez, Rabat en Oujda, onder 600 jongeren tussen 14 en 30 jaar. Het onderzoek toont aan dat bij heel wat jongeren, die een derde vertegenwoordigen van de Marokkaanse bevolking, het seksuele leven al op zeer jonge leeftijd begint, namelijk op de leeftijd van 13 jaar. De meesten van hen hebben voor het eerst seksuele betrekking tussen de leeftijd van 15 en 22 jaar. Er is een piek in de frequentie van geslachtsgemeenschap tussen de leeftijd van 16 en 19 jaar.

Lees ook: Buitenechtelijke relaties in Marokko: oproep tot afschaffing artikel 490

De gemiddelde leeftijd van de eerste seksuele betrekking van de ondervraagde jongeren was 18 jaar voor mannen en 19 jaar voor vrouwen. Zo’n 93% van hen zegt dat de geslachtsgemeenschap plaatsvond met wederzijdse goedkeuring en 75% van de jongeren zegt dat ze seks hebben gehad zonder penetratie. De meeste respondenten zeggen dat ze hun eerste seks hadden met vrienden (76,4% van de gevallen) en 12% met sekswerkers. Zo’n 11% van de ondervraagden zegt voor het eerst seks te hebben gehad met hun verloofde of een familielid.

Lees ook: Marokko: standpunt CNDH over seks buiten huwelijk

Voor 88% van de ondervraagde jongeren heeft occasioneel seksuele betrekkingen, aldus de auteurs van de studie. Slechts 11% zegt regelmatig seksuele betrekkingen te hebben. De helft van de ondervraagde jongeren geeft volgens het rapport toe onbeschermde seks te hebben gehad. Volgens het onderzoeksverslag geven vier van de tien jongeren ook toe dat zij weinig weten over voorbehoedsmiddelen en seksueel overdraagbare ziekten. Slechts 14,8% van de jongeren zegt dat ze met hun familie spreken over seksuele en reproductieve gezondheid. Seksualiteit is in het Marokkaanse gezin vaak nog steeds een taboe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team