Zoeken

Zes Marokkanen verliezen definitief Nederlandse nationaliteit

4 mei 2021 - 10:40 - Wereld

©

De Nederlandse Raad van State heeft definitief goedkeuring gegeven aan een besluit van de voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, om de Nederlandse nationaliteit van zes Marokkaans-Nederlandse jihadisten in te trekken. De zes mensen hebben gevochten in de gelederen van Daesh en andere terroristische groepen.

Volgens de website NL Times heeft de Raad van Staten afgelopen vrijdag in zijn uitspraak geoordeeld dat de Nederlandse regering een legaal besluit heeft genomen door zes staatsburgers met een dubbel paspoort hun Nederlandse nationaliteit af te nemen omdat ze naar Syrië zijn afgereisd. De besluiten werden in 2017 en 2018 genomen door staatssecretaris Harbers. Het ging om vier mannen en twee vrouwen.

De voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft overtuigend bewijs kunnen leveren voor de terroristische activiteiten van de zes jihadisten en had sinds 11 maart 2017 door een wetswijziging ook de mogelijkheid om de Nederlandse paspoorten af te nemen. De nieuwe wetgeving staat het alleen toe om de Nederlandse nationaliteit van staatsburgers met een dubbel paspoort in te trekken.

Nieuwszender NOS meldt dat er zeven veroordeelde Syrië-gangers zijn waarvan het besluit om de Nederlandse nationaliteit in te trekken weer is teruggedraaid. Omdat ze lid waren van terroristische organisaties die niet op de officiële lijst van de Nederlandse overheid stonden, hadden ze recht op een nieuw Nederlands paspoort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team