Zoeken

Marokkaanse HSL bij zeven snelste ter wereld

26 februari 2022 - 20:20 - Marokko

©

De Marokkaanse hogesnelheidstrein (HSL), Al-Boraq, is één van de zeven snelste treinen ter wereld, samen met die van Frankrijk, Spanje en China.

De Al-Boraq is een dubbeldekker HSL van Franse makelij, die een snelheid van 320 km per uur haalt. De trein ’vliegt’ over de routes Tanger-Casablanca, Tanger-Rabat en Tanger-Kenitra. De HSL heeft de reistijd tussen Tanger en Casablanca teruggebracht van 4,45 uur tot 2,10 uur, meldt ABC.

Lees ook: Marokko: 100 miljard dirham voor hogesnelheidslijnen

De Shanghai Maglev van China behoort ook tot de zeven snelste hogesnelheidstreinen ter wereld, met een snelheid van 460 km per uur. Het verbindt de luchthaven Shanghai Pudong en het busstation Longyang over 30 km in slechts zeven en een halve minuut. Met een snelheid van 350 km per uur is de CR400 Fuxing, die ook door China is ontwikkeld, één van de snelste hogesnelheidstreinen ter wereld. Dit model rijdt op de routes Beijing-Shanghai-Hong Kong en Beijing-Harbin.

De volgende op de lijst is de Duitse ICE3, die een snelheid van 330 km per uur kan halen. De ICE3-vloot werd in 1999 in gebruik genomen om Keulen en Frankfurt met elkaar te verbinden, maar is nu in heel Duitsland actief en bedient zelfs Europese steden als Parijs, Brussel en Amsterdam. Net als de Duitse ICE3 rijden de Franse TGV-modellen in heel Frankrijk en verbinden ze ook grote steden in Spanje, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Nederland.

Lees ook: Marokko’s hogesnelheidstrein is groener

De JR Est E5 van Japan werd in 1964 in gebruik genomen en kan 320 km per uur halen, terwijl de AVE S-103 van Spanje 310 km per uur haalt. Dit laatste land beschikt over het grootste net van hogesnelheidslijnen in Europa, dat gaat van Madrid tot Sevilla, Malaga, Valencia, Galicië en Barcelona.

Bladna.nl