Zoeken

Marokko: 100 miljard dirham voor hogesnelheidslijnen

23 januari 2022 - 11:40 - Wereld

©

Marokko zoekt fondsen om twee nieuwe hogesnelheidslijnen aan te leggen. Het koninkrijk wil tegen 2040 ruim 1300 kilometer nieuwe hogesnelheidslijnen aanleggen.

Marrakech wordt verbonden met Agadir om de zuidelijke provincies dichter bij elkaar te brengen, terwijl de bestaande hogesnelheidslijn Tanger-Kenitra-Casablanca wordt doorgetrokken naar Marrakech. Dit zijn de twee projecten waarvoor Marokko financiële middelen tracht te vinden. De Marokkaanse overheid heeft deze spoorwegprojecten voorrang gegeven, vertelde de minister van Vervoer en Logistiek eerder deze week in het parlement. De globale financiële middelen voor deze projecten worden op bijna 100 miljard dirham begroot, zei Mohamed Abdeljalil. Voor dit bedrag zal wellicht een "publiek-private samenwerking" nodig zijn.

Lees ook: Nieuws over HSL spoorlijn Marrakech-Agadir

Frankrijk, dat de HSL tussen Tanger en Casablanca financierde, die in november 2018 werd ingehuldigd, zou bereid zijn deze nieuwe projecten te helpen uitvoeren. Bovendien zou China de bouw van de infrastructuur kunnen financieren met subsidies of leningen. Het land heeft er reeds mee ingestemd aan dit project bij te dragen. De Marrakech-Agadir hogesnelheidslijn is heeft interesse gewekt bij het Chinese staatsbedrijf Zhong Neng Xuan Zong Industrial. Als tegenprestatie moet Marokko kiezen voor Chinees rollend materieel.

Lees ook: Marokkaanse TGV bij snelste ter wereld

Het koninkrijk denkt groot. In 2040 wil spoorwegmaatschappij ONCF 1300 kilometer nieuwe hogesnelheidslijnen en 3800 kilometer gewone lijnen aanleggen die de 43 steden van het koninkrijk met elkaar verbinden, aldus de Marokkaanse minister van Vervoer en Logistiek, Mohamed Abdeljalil.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team