Zoeken

Marokkaanse homo’s zwaarst getroffen door coronacrisis

30 maart 2022 - 11:40 - Marokko

©

Homoseksuelen en illegale migranten behoren tot degenen die het zwaarst worden getroffen door de sanitaire crisis in Marokko. Dit blijkt uit een verslag van de Raad voor de bestrijding van discriminatie.

Illegale migranten, mensen met speciale noden en homoseksuelen behoren tot de meest getroffen groepen in de Marokkaanse samenleving, zo blijkt uit het laatste verslag van de Raad voor de bestrijding van alle vormen van discriminatie. In het document staat dat de hachelijke situatie en de kwetsbaarheid van bepaalde bevolkingsgroepen die op Marokkaans grondgebied wonen, is verergerd door de gezondheidscrisis. De noodtoestand heeft niet alleen hun mogelijkheden beperkt om hun rechten uit te oefenen, maar heeft ook geleid tot bepaalde vormen van systematische discriminatie.

Lees ook: Marokko: hoge ambtenaar ontslagen wegens "promoten" homoseksualiteit

Volgens de opstellers van het verslag voorzagen de maatregelen ter bestrijding van de pandemie "in nieuwe strafbare feiten die de daders het risico op vervolging opleverden". Daarbij werd geen rekening gehouden met de specifieke kenmerken van bepaalde bevolkingsgroepen: buitenlanders, drugsverslaafden en anderen. Veel mensen werden als gevolg vervolgd voor opzettelijke overtredingen van de noodtoestand.

Lees ook: Abdelilah Benkirane haalt hard uit naar homoseksuelen

Als voorbeeld noemt het rapport "illegale migranten die tijdens de gezondheidscrisis buiten elk wettelijk kader werden gearresteerd en vastgehouden". De Raad voor de bestrijding van alle vormen van discriminatie veroordeelt deze praktijken die niet mogelijk waren voor de pandemie. Tussen maart en december 2020 zijn 490 buitenlanders, voornamelijk uit West- en Centraal-Afrika, gearresteerd, voornamelijk in de steden Tanger, Laayoune, Rabat, Dakhla en Nador, meldt de organisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team