Zoeken

Spanningen Marokko en Polisario lopen op

16 april 2022 - 17:40 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en het Polisario-front nemen toe. De recente Marokkaanse drone-aanval bij de grens met Mauritanië, waarbij naar verluidt doden en gewonden zijn gevallen, is hier een bewijs van.

De recente aanvallen volgen op het besluit van Spanje om het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen. Eerder hadden de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland dat ook al gedaan. Tot dusver heeft Marokko nog geen verklaring over de drone-aanval gegeven volgens La Provincia. Voor Akram Jarief, directeur van het observatorium Mena Defense, was de laatste Marokkaanse aanval bedoeld om het Polisario te schaden. "Marokko wil de aanvoer van goederen ontwrichten omdat het gebied veel bezocht wordt door handelaars," legt hij uit.

Lees ook: Marokkaanse drone-aanval: doden en gewonden in grenszone

De aanslag vond volgens Ecsaharaoui plaats tussen 5.00 en 10.00 uur, op een kilometer afstand van een Mauritaanse militaire basis. De Marokkaanse luchtaanvallen hebben een benzinestation getroffen waar reizigers en handelaars op doortocht tussen Mauritanië en de Sahara stopten, voegt dezelfde bron eraan toe. Het blad meent dat zeker acht aanvallen op dit gebied werden uitgevoerd, waarbij aanzienlijke materiële schade werd aangericht.

Op 1 november werden in hetzelfde gebied naar verluidt drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs gedood en op 15 november vond de dodelijkste aanslag plaats in de streek van Mijek, toen volgens het Polisario elf burgers omkwamen. Nadat Marokko eind 2020 Sahrawi activisten uiteenjoeg die demonstreerden op de weg naar Guerguerat, heeft het Polisario Rabat de oorlog verklaard en beschouwt het deze daad als een schending van het staakt-het-vuren van 1991.

Lees ook: Na Marokko, Spanje in crisis met Algerije

"De Polisario-oorlog is een fictieve, media- en psychologische oorlog. Dagelijks doden zij soldaten en maken zij talrijke slachtoffers onder het Marokkaanse leger", aldus Ahmed Moussa, de Marokkaanse consul op de Canarische Eilanden. De realiteit is echter dat Marokko al jaren werkt aan de uitbreiding en de modernisering van zijn leger. In december vorig jaar kocht het koninkrijk Israëlische kamikaze drones voor 22 miljoen dollar. Daarnaast heeft het Polisario zijn contacten met Spanje stopgezet na de wijziging van het standpunt van Madrid inzake de Sahara-kwestie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team